Kari Järvinen, erä- ja luonto-opas

Tunturijärven nätti taimen, 1,2 kg

Olen harrastanut erilaisia luontoaktiviteetteja yli 40 vuotta ja
suorittanut Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon osaamisnäytöin
toukokuussa 2015. Luonto on ollut osa harrastuksiani koko elämäni ajan: kalastus, metsästys, vaeltaminen, melonta, lumikenkäily, umpihanki- ja murtomaahiihto, moottorikelkkailu, laskettelu. Suuri osa harrastuksista on seurannut vaikuttavina tekijöinä myös muissa työtehtävissäni. Olen toiminut lasten, nuorten ja aikuisten parissa ohjaajana, nuoriso-, liikunta ja vapaa-aikasihteerinä, opettajana ja viimeisimpänä kouluttajana nuorten ja aikuisten valmennuspalveluissa. Erä- ja luontopalvelujen tuottaminen on tullut luontaisena yli 40 vuoden luontoharrastamiseni jatkeeksi.


Opintosuoritukseni: Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto, Opettajan pedagogiset opinnot, Nuorisotyön tutkinto, Metsurin tutkinto ja harraste- ja täydennyskoulutuksia ja -kursseja, jotka tukevat luonto- ja ohjaamis-osaamistani mm. EA 2-kurssi, Hiihdonopettaja- ja Lumiturvallisuuskoulutus sekä Arktisen vaeltamisen perusteet.

Nykyään asun Taivalkoskella, joten Koillismaan metsästys- ja kalastusalueet pysyvät hyvin tuntumassa. Pohjois-Ruotsin kalastus- ja metsastysalueet ovat tulleet hyvin tutuiksi yli 15 vuoden kokemuksella.

Luonnossa liikkuminen

Koskenlaskua Bergans Ally -kanootilla

Luonnossa liikkuminen on ollut aina lähellä sydäntä. Olen vaeltanut Koillismaan polkureitteillä, käsivarren tuntureilla ja viimeisen 15 vuoden ajan Ruotsin tuntureilla.

Myös melonta on ollut olennaisena osana monessa harrastuksessa: kalastus, metsästys ja luonnossaliikkuminen. Kalustooni kuuluvat 4 kpl Mad River Canoe Journey 167, koottavaa Bergansin Ally ja 5 kpl MRS Microraft packrafteja. Myös Ii- ja Simojoen vesistöt ovat tulleet hyvin tutuiksi. 2018 kartoitin ja merkkasin Yöttömän yön melontareitin, joka kulkee Kolarin Aalisjärvestä Miekojärven kautta Ylitorniolle.

Talvisessa luonnossa liikun tilanteen mukaan lumikenkäillen, hiihtäen tai moottorikelkkaillen.

Kalastus

Simojoki, lohi 8 kg

Kalastus on kuulunut harrastuksiin jo aivan pienestä pojasta, ensin mato-ongella ja pilkkien ja pikkuhiljaa sulan veden vapakalastusmuotoihin siirtyen.

Kalastuksessa olen ns. kausiharrastaja: keväällä pilkkiminen, alkukesästä lohen perhokalastus ja kesemmällä tunturivesien harjusten, rautujen ja taimenten perhokalastus.
Perhokalastusta olen harrastanut yli 35 vuotta erilaisilla välineillä, ensin perholitkaa uittaen ja siirtyen pikkuhiljaa perhovälineisiin. Iijoen latvavesistöt ovat tulleet hyvin tutuiksi. Myöhemmin, kun lohi alkoi rynnätä Simo- ja Torniojokeen, tuli mukaan myös lohen perhokalastus. Vuodesta 2002 ovat tulleet vahvasti mukaan Pohjois-Ruotsin tunturivesistöt ja vuosittaiset harjus-, taimen ja rautureissut. Perhonsidonta ja vapojen rakentaminen ovat kuuluneet myös hyvin läheisesti perhokalastukseen. Tämä on täydentänyt nautintoa, kun itse kehittämällä perholla ja itse tehdyllä vavalla on päässyt "kepittämään" omia ennätyksiä rikki.

Talvisin pilkkiminen on olennainen osa luonnossaliikkumista. Ruotsin ja Norjan Lapin tunturijärvien harjukset, raudut ja taimenet ovat saaneet sydämen tykyttämään ja siimat soimaan.

Metsästys

Piki ja metsopojat Taivalkosken maisemista.

Metsästystä olen harrastanut 13-vuotiaasta saakka ensin Koillismaan (Taivalkoski) maisemissa ja viimeiset 10 vuotta pääsääntöisesti Pohjois-Ruotsin alueella. Ensimmäiset pari vuotta olin repunkantajana ja sen jälkeen omalla aseella metsästäen ja perehtyen erilaisiin metsästysmuotoihin ja riistaeläimiin: kana- ja vesilinnut, pienpedot, karhu ja hirvi.

Suomenpystykorvalla tapahtuvaan metsästykseen olen kasvanut nuorukaisesta alkaen usean eri koiran kanssa; Jassu, Rippe, Rikke, Kivirakan Huugo, Retki-Rekun Piki ja Loukkaharjun Piitu.

Suomenpystykorva on ollut saumaton ja nöyrä yhteistyökumppani metsässä ja antanut lukemattomia hienoja eräkokemuksia haukuillaan. Hirvenmetsästystä olen harrastanut pari kymppisestä saakka laajoja selkosia miesajolla pyytäen ja nykyisin hyvillä haukkuvilla koirilla nautiskellen. Karhun perässäkin on tullut hiihdettyä aikana, jolloin kevätpyynti oli sallittua. Nykyisin tämäkin hieno metsästysmuoto tapahtuu lähinnä haukkuvilla koirilla. Vielä en ole päässyt metsän kuninkaan kanssa yhteiselle "piipputuokiolle", vaikka lähellä olemme olleet toisiamme, ehkä joskus sekin onni lykästää.


Nuorena miehenä merkittävänä metsästysmuotona mukaan kuului myös vesilinnun metsästys, joka on jalostunut lähinnä haasteellisen metsähanhen metsästykseen. Tämä jalo muoto on tosin jäissä Pohjois-Suomen rauhoitusten myötä, mutta toivomme senkin vielä onnistuvan joku päivä.

Eräkokkailut

Harjuspäivällinen "Rantaravintolassa"

Eräkokkailut kruunaavat onnistuneen kalastus- ja jahtipäivän mitä parhaimmalla tavalla. Mikä onkaan nautinnollisempaa kuin saada lautaselle tuoretta vasta pyydettyä saalista. Olen kokkailut riistasta ja kalasta keittiössä, kodassa tai maastossa tilanteen mukaan sopivilla välineillä ja valmistusmuodoilla. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnossa suoritin Erä- ja maastoruokapalveluiden järjestäminen -näytön, neljänä päivänä kolmen ruokalajin päivällinen maasto-olosuhteissa.